The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

The Hobbit: An Unexpected Journey

 

Φωτό από την ταινία: Η παρέα των 13 νάνων με τον βασιλιά τους Thorin στο κέντρο

_________________________________________________________________

Εν αρχή ήν …το Hobbit! Το prequel του Άρχοντα των Δακτυλιδιών αφού πέρασε από χίλια κύματα έφτασε επιτέλους στο στάδιο των γυρισμάτων.

Το βιβλίο The Hobbit or There and Back Again’ του J.R.R. Tolkien εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1937 και ήταν ένα καθαρά παιδικό βιβλίο. Η τεράστια επιτυχία του έκανε τους εκδότες να ζητήσουν από τον Tolkien να γράψει μια συνέχεια και έτσι ξεκίνησε να γράφει τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών που εξελίχτηκε σε ένα πιο σκοτεινό βιβλίο και μάλλον για ενήλικες αυτή τη φορά. Στην πορεία ο συγγραφέας χρειάστηκε να επανέλθει στο Hobbit και στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου τροποποίησε τον χαρακτήρα του Gollum που τον έκανε περισσότερο επιθετικό για να ταιριάζει με την εξέλιξη που ετοίμαζε. ‘Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών’ αν και άρχισε να γράφεται αμέσως μετά το Hobbit ολοκληρώθηκε το 1949 για να εκδοθεί οριστικά το 1954.

Η πρώτη έκδοση του ‘The Hobbit’ το 1937.

Για να έρθουμε στην ταινία τώρα, η συζήτηση για την κινηματογραφική μεταφορά του Hobbit είχε ξεκινήσει ήδη από το 1995 με στόχο να είναι το πρώτο μέρος από μια τριλογία ενώ ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών θα κάλυπτε τα άλλα δύο μέρη. Διάφοροι περιορισμοί στα δικαιώματα του βιβλίου δεν το επέτρεψαν, με αποτέλεσμα ο Peter Jackson να γυρίσει μόνο το LOTR στη γνωστή τριλογία. Ακολούθησαν συζητήσεις και συμβιβασμοί και τον Δεκέμβριο του 2007 ο Jackson πήρε τελικά το πράσινο φως να προχωρήσει στην παραγωγή του Hobbit σε δύο μέρη. Η προετοιμασία της παραγωγής ξεκίνησε με αρχικό σκηνοθέτη τον Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, Hellboy), αλλά μετά από 2,5 χρόνια καθυστερήσεων, κυρίως στο σενάριο, ο del Toro εγκατέλειψε το project και ανέλαβε τη σκηνοθεσία ο ίδιος ο Peter Jackson. Και ενώ ετοιμάζονταν για τα γυρίσματα στο γνώριμο χώρο της Νέας Ζηλανδίας, ξεκίνησαν προβλήματα με τα σωματεία ηθοποιών που ανάγκασαν τον Jackson να αναγγείλει μια πιθανή μεταφορά του set στην Ανατολική Ευρώπη. Η ανακοίνωση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πορείες διαμαρτυρίας στην Νέα Ζηλανδία, η οικονομία της οποίας θα έχανε σχεδόν $1,5 δις από την μεταφορά του project αλλού. Τελικά η κυβέρνηση έσπευσε άρον-άρον να συμβιβαστεί με την Warner Bros ώστε να οριστικοποιηθεί το αρχικό πλάνο της Νέας Ζηλανδίας. Και μόλις τέλειωσαν και αυτά τα προβλήματα για να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο τα γυρίσματα ο Jackson μπήκε στο νοσοκομείο για μια εγχείρηση έλκους στομάχου που ευτυχώς όλα πήγαν καλά και σύντομα πήρε εξιτήριο.

Η πλοκή του Hobbit είναι απλή, σε σχέση με τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών. Ο νεαρός Bilbo Baggins παρέα με τον Gandalf και δεκατρείς νάνους ξεκινούν μια περιπέτεια για να αποκτήσουν έναν θησαυρό που κρύβεται στο Lonely Mountain και που τον φυλάει ο δράκος Smaug. Παράλληλα με την κεντρική πλοκή εκτυλίσσονται διάφορες ιστορίες που δρουν ως συνδετικοί κρίκοι με την τριλογία του Άρχοντα και αφορούν στην εύρεση του Ενός Δαχτυλιδιού από τον Bilbo, η οποία είχε αναφερθεί στην εισαγωγική σεκάνς της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού, καθώς και στην άνοδο της απειλής του Sauron και την αντιμετώπισή του από το Λευκό Συμβούλιο, μια συμμαχία των πιο ισχυρών δυνάμεων του καλού της Μέσης Γης. Η δεύτερη από αυτές στο βιβλίο εξιστορείται εκ των υστέρων από τον Gandalf, ωστόσο για τους σκοπούς των ταινιών η συγκεκριμένη πλοκή θα επεκταθεί και θα αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα κεντρικά σημεία του σεναρίου.

Πέρα από τον Gandalf (τον Γκρίζο – για να μην ξεχνιόμαστε) και τον Bilbo βασικοί είναι οι 13 νάνοι με πρώτο ανάμεσά τους τον Thorin Oekenshield (βλ. φωτό) καθώς και μία πλειάδα περιφερειακών χαρακτήρων όπως ο ξωτικό-βασιλιάς Thranduil του Mirkwood  και μια γυναίκα Elf η Tauriel, η οποία δεν υπάρχει μεν στο βιβλίο αλλά επειδή η ταινία χρειαζόταν και μια γυναικεία παρουσία οι παραγωγοί φρόντισαν να την προσθέσουν. Πάντως έχει διευκρινιστεί πως η Tauriel ΔΕΝ θα είνα η αγαπημένη του Legolas! Μέσω των παράλληλων ιστοριών ξανασυναντάμε πολλούς από τους χαρακτήρες του κινηματογραφικού Άρχοντα όπως τον Saruman, την Galadriel, τον Elrond και το Gollum αλλά και χαρακτήρων οι οποίοι δεν εμφανίζονταν στο βιβλίο όπως ο Frodo, ο Bilbo σε μεγάλη ηλικία, και ο Legolas. Ο Aragorn, μέχρι τώρα, δεν φαίνεται ότι θα κάνει την εμφάνισή του.

Στον ρόλο του νεαρού Bilbo θα δούμε τον Martin Freeman (φωτό) γνωστό μας από την τηλεοπτική σειρά Sherlock όπου υποδύεται τον Dr. Watson. Ο Jackson είχε αποφασίσει από νωρίς πως δεν υπάρχει άλλος καταλληλότερος υποψήφιος για τον ρόλο και όπως είχε πει χαρακτηριστικά «Σπάνια συναντάς έναν ηθοποιό που να είσαι βέβαιος πως είναι γεννημένος για έναν ρόλο αλλά αυτό ακριβώς συνέβη όταν συνάντησα τον Martin Freeman. Είναι έξυπνος, αστείος, απρόβλεπτος κα γενναίος, όπως ακριβώς και ο Bilbo Baggins». Ο συμπρωταγωνιστής του από το Sherlock Benedict Cumberbatch θα κρατάει τον διπλό ρόλο του δράκου Smaug και του Necromancer και η Evangeline Lilly του Lost θα είναι το ξωτικό Tauriel. Όλοι οι επανεμφανιζόμενοι χαρακτήρες από τον Άρχοντα θα ενσαρκώνονται από τους/τις ίδιους ηθοποιούς που σημαίνει ότι θα ξαναδούμε τους Ian McKellen και Christopher Lee ως τους μάγους Gandalf και Saruman, την Cate Blanchett και Hugo Weaving ως τα elf Galadriel και Elrond, ενώ ο Elijah Wood θα είναι ο Froddo και ο Orlando Bloom o Legolas.

(Φωτό του Bilbo από την ταινία)

Οι φήμες τελευταία θέλουν και τον John Rhys Davies τον νάνο Gimli του LOTR, του οποίου ο πατέρας Gloin αποτελεί μέρος της συντροφιάς των 13 νάνων, να κάνει μια cameo εμφάνιση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμιά πλευρά, αν και ο ηθοποιός επισκέφθηκε το set στη Νέα Ζηλανδία και μίλησε με τον Peter Jackson και όπως παραδέχτηκε ο ίδιος σχεδόν σύρθηκε στα πόδια του.

Τώρα σε ποιό ακριβώς σημείο του βιβλίου θα σταματάει το πρώτο μέρος και θα ξεκινάει το δεύτερο δεν είναι γνωστό, όμως εικάζεται πως θα υπάρχουν και περιορισμένα στοιχεία που δεν υπάρχουν στο βιβλίο για να συνδέουν κάπως το Hobbit με το Lord of the Rings.

Το πρώτο μέρος με τον τίτλο The Hobbit: An Unexpected Journey’ που γυρίζεται παράλληλα με το δεύτερο The Hobbit: There and Back Again’ θα προβληθεί στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 και στις 13 Δεκεμβρίου του 2013 το δεύτερο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός και για τα δύο θα φθάσει τα $500 εκ. που κάνει τις ταινίες τις πιο ακριβές κινηματογραφικές παραγωγές. Και φυσικά θα βγουν σε δύο εκδόσεις 2D και 3D.

Posted on 25 Αυγούστου, 2011, in ΤΑΙΝΙΕΣ 2012, ΤΑΙΝΙΕΣ 2013 and tagged , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε