Η Κιμ Νόβακ απεκάλεσε ‘βιασμό’ τη χρήση της μουσικής του Vertigo στο The Artist

H Kim Novak στο Vertigo

Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι υποψηφιότητες των Oscar αλλά κανείς δεν αμφιβάλει πως το The Artist θα είναι στην τελική πεντάδα ή δεκάδα. Ωστόσο η πρώτη διαμάχη ξεκίνησε όταν την Δευτέρα η Κιμ Νόβακ, που πρωταγωνιστούσε με τον Τζέιμς Στιούαρτ στο Vertigo του Χίτσκοκ, σε πληρωμένη καταχώρηση στο Variety έγραψε: «Θέλω να καταγγείλω έναν βιασμό. Αισθάνομαι ότι το σώμα μου – ή τουλάχιστον το σώμα της δουλειάς μου – έχει βιαστεί από την ταινία The Artist» και συνέχισε: «Η ταινία θα μπορούσε και έπρεπε να στέκεται μόνη της χωρίς να εξαρτάται από το μουσικό θέμα του Μπέρναρντ Χέρμαν από το Vertigo του Χίτσκοκ«, για να καταλήξει στο «Ντροπή τους

Ο σκηνοθέτης του The Artist Michel Hazanavicius έσπευσε να απαντήσει στην Κιμ Νόβακ υποστηρίζοντας πως η ταινία είναι «μια ερωτική επιστολή προς τον κινηματογράφο και γεννήθηκε από την αγάπη και τον σεβασμό όλων των συντελεστών της για όλες τις ταινίες. Την εμπνευστήκαμε από τις δουλειές του Χίτσκοκ, του Λαγκ, του Φορντ, του Λούμπιτς και του Γουάιλντερ. Μου αρέσει ο Μπέρναρντ Χέρμαν και η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ταινίες και χαίρομαι που είναι και στη δική μου. Σέβομαι την Κιμ Νόβακ και λυπάμαι που διαφωνεί«.

Η Ακαδημία πάντως έκρινε πως η μουσική της ταινίας παρόλο που περιέχει μουσικά κομμάτια που δεν είναι πρωτότυπα τηρεί τις προϋποθέσεις για υποβολή υποψηφιότητας για Oscar μουσικής αν και έχει αποκλείσει άλλες ταινίες για τον ίδιο λόγο. Ο συνθέτης Ludovic Bource μάλιστα τιμήθηκε με το πρώτο από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Posted on 10 Ιανουαρίου, 2012, in CINE ΝΕΑ and tagged . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε